Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Expozitia temporara de fotografie Apeducte din Portugalia la Muzeul de Istorie

12 Octombrie 2012

Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta vernisajul expozitiei temporare de fotografie “Apeducte din Portugalia”, de Pedro Inácio, care va avea loc marti, 16 octombrie 2012, ora 17.30, in Sala Lapidarium a muzeului din Calea Victoriei nr.12, Bucuresti.

Proiectul expozitional, gazduit de Muzeul National de Istorie a Romaniei, concretizat la Bucuresti prin intermediul Camões, Instituto da Cooperaçao e da Língua din Portugalia si Fundatiei Culturale “Elena Surdu- Stanescu”,  este mai mult decat o expozitie de fotografie: el se integreaza in dialogul artistic initiat in 2011 la Muzeul Apei din Lisabona, prin expozitia Imagens de amor a Elenei Surdu Stanescu (sculptura) si a Georgetei Grabovschi (pictura), organizata de Institutul Cultural Roman. Se construieste astfel o cale de comunicare intre expresii artistice diferite, pe care deschiderea catre colaborare le-a adus mai aproape.

Apeductele, o prezenta naturala in Portugalia, nu se numara printre reperele peisagistice din Romania. De aceea fotografiile lui Pedro Inácio sunt o invitatie de a descoperi cum au aparut ele si cum orasele au crescut apoi in jurul lor. Expozitia propune o altfel de calatorie prin Portugalia, o perspectiva mai complexa, care se adreseaza atat celor interesati de istorie, de arhitectura, cat si celor interesati de specificul lusitan.

Acest patrimoniu cultural, difuzat pentru prima data la nivel international, evidentiaza monumente legate de istoria artei si de aprovizionarea cu apa din Portugalia, construite, majoritatea, intre secolele al XVI-lea si al XIX-lea. Structurile sunt prezentate in functie de localizarea geografica, de la nord la sudul tarii, un factor important pentru tipologia fiecarui apeduct. Aceasta initiativa fotografica urmareste atat cercetarea apeductelor portugheze, cat si sa aduca un tribut tuturor celor care le-au infaptuit (portughezi si straini,) punand accent pe arta si priceperea cu care au construit o mostenire culturala si istorica aparte. (Pedro Inácio)!

Pedro Inácio este muzeolog, coordonatorul Muzeului de Apa a Companiei Portugheze a Apelor Libere (EPAL) si vicepresedinte al Asociatiei Portugheze de Muzeologie (APOM). Participa la expozitii colective si individuale din 2005, in diferite muzee si spatii culturale din Portugalia si din strainatate: biblioteci, castele, galerii, muzee, manastiri. A participat la peste treizeci de expozitii, dedicate urmatoarelor subiecte: apa, arta sacra, apeducte, berze, paine si stanci. In 2011 publica doua carti: “Linistea berzelor”, impreuna cu fratele sau Carlos Inácio si “Apeducte din Portugalia, arta si patrimoniu”, editata de EPAL. Lucrarile sale au fost publicate si premiate nu numai o data, si sunt reprezentate in colectii publice si private. Natura si arheologia industriala sunt doua din temele sale preferate.

Cele douazeci de fotografii ale lui Pedro Inácio poarta pana la Bucuresti, precum apeductele care purtau apa de la izvor, povesti din istoria si arhitectura Portugaliei, pe care va invitam sa le descoperiti in aceasta expozitie.

Expozitia va fi deschisa intre 16-28 octombrie 2012, in Sala Lapidarium a Muzeului National de Istorie a Romaniei si poate fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00.Tag-urile acestui articol

muzeul de istorie Pedro Inacio

Galerie foto

Expozitia temporara de fotografie Apeducte din Portugalia la Muzeul de Istorie - Imaginea 1

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net