Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita

11 Octombrie 2011

Daca oficialitatile romane nu au bani si nici inters pentru a dezvolta turismul, vin strainii sa dea o mana de ajutor. Astfel, un grup de britanici pasionati de calea ferata sunt dispusi sa faca lobby la Uniunea Europeana pentru acordarea unor fonduri europene necesare reconstructiei caii ferate cu ecartament ingust pe relatia Sibiu-Agnita. In trecut, linia ajungea pana la Sighisoara insa tronsonul Agnita-Sighisoara a fost desfiintat in anul 1965. Ultimul tren a circulat in anul 2001, de atunci linia fiind trecuta in conservare.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Asociatia SARUK (Sibiu Agnita Railway UK Supporter's Group) a fost infiintata in luna martie a acestui an in Birmingham de catre un grup de sustinatori a proiectului Mocanitei Sibiu – Agnita. Acum are 30 de membri, majoritatea avand o vasta experienta in reabilitarea si modernizarea cailor ferate.

"Daca este sa am o dezamagire aceasta este ca Sibiul nu pare foarte implicat in redeschiderea caii ferate Sibiu– Agnita. Si este mare pacat pentru ca noi credem ca mica locomotiva cu abur, facandu-si drum in timp ce pufneste spre splendida fatada a Garii Sibiu, fara sa mai amintesc de Muzeul Caii Ferate de acolo, ar fi un mare motiv in plus pentru a vizita acest oras", Allan David, membru SARUK, pentru www.turnulsfatului.ro

In Romania, cu mocanita te mai poti plimba in Maramures, intre Viseul de Sus si Izvorul Comanului. Linia ferata a fost construita intre 1930-1932 si are o lungime de 56 de km, functionand aproape fara intrerupere de atunci. De luni pana sambata trenurile de productie transporta busteni de pe Valea Vaserului la fabricile de prelucrare a lemnului din Viseu de Sus. CFF Viseu de Sus este singura ruta din Europa care inca mai este folosita pentru transportul lemnului.

Astazi circula din luna mai pana in octombrie, in mod regulat, trenuri cu abur pentru turisti si iubitori de cai ferate. Programul de functionare si tarifele le puteti gasi accesand mersul trenurilor.

Si in judetul Alba exista o linie ferata cu ecartament ingust care momentan face obiectul unui litigiu intre Societatea de Administrare a Activelor Feroviare si SC "Tunele" Brasov. Firma brasoveana are de recuperat o suma imensa si a dorit sa taie linia pentru a o vinde la fier vechi! Salvarea acestei rute ar putea fi declararea drept monument istoric si atunci distrugerea ai fi interzisa.

La inceputul anilor 2000 a fost repusa in circulatie si mocanita din Bucovina, cea care face un tur de 3.5 km al comunei Moldovita. Din 2012 traseul se va mari cu alti cativa kilometri. Aceasta linie ferata a fost data in folosinta in anul 1888 si avea o lungime de 24 de km, intre localitatile Moldovita si Rososa.

Tot in Bucovina, in Gura Humorului, se lucreaza la un nou traseu pentru mocanita. Acesta va avea aproximativ 3 km, intre podul peste paraul Voronet si baza partiei.

Si in Banat, pe traseul Oravita - Anina inca se circula cu mocanita. Calea ferata are un viaduct inalt de 37 de metri, dar si un tunel lung de 660 de metri. Linia Oravita – Anina a fost inaugurata la 15 decembrie 1863, iar calatorul intalneste, pe cei 33 km parcursi, 14 tunele, cu o lungime totala de 2.084 m, si 10 viaducte.

Trei trasee celebre ale mocanitei, care acum sunt istorie:


1. Calea ferata ingusta care traverseaza o parte din Muntii Apuseni intre orasele Turda si Abrud. Intre anii 1910-1912 ia fiinta calea ferata ingusta Turda-Abrud (numita “Mocanita” datorita faptului ca localnicii din zona respectiva erau cunoscuti si sub numele de “mocani”). Mocanita Turda-Abrud s-a dat in functiune la data de 20 iunie 1912 si a fost scoasa din uz in anul 1998. Linia ingusta Turda-Abrud avea patru gari (Turda, Baia de Aries, Campeni, Abrud) si 21 de halte.

2. Calea ferata ingusta care lega Hunedoara de Tinutul Padurenilor. Vagoanele mocanitei porneau de la Castelul Corvinilor si, dupa aproximativ 12 kilometri de drum pe viaducte, prin tunele si peste poduri construite in urma cu peste 100 de ani, se opreau la furnalul de la Govasdia. Traseul continea si cel mai vechi pod curb de cale ferata din Romania. In toamna anului 2008, mocanitele hunedorene au fost trase definitiv pe linie moarta, dupa mai bine de 150 de ani in care traseul a fost folosit. Desi era unul dintre cele mai frumoase trasee turistice care puteau fi valorificate la Hunedoara, calea ferata a fost taiata si vanduta la fier vechi.

3. Mocanita dintre Alba Iulia si Zlatna. Constructia ei a vizat in primul rand transportul materialelor si al produselor miniere care se extrageau si se prelucrau in fabricile din Zlatna, Muntii Apuseni fiind principala sursa de aur a Imperiului Habsburgic dupa pierderea minelor de aur din Silezia. Pe langa aceasta, ea a usurat deplasarea populatiei satelor de pe Valea Ampoiului spre oras, prin intermediul ei putand fi transportate mai bine si mai repede produsele, in special cele agricole, spre pietele din Alba Iulia si Zlatna, iar dupa 1918 a favorizat inscrierea elevilor din mediul rural la scolile si liceele din cele doua orase.Tag-urile acestui articol

mocanita bucovina mocanita viseul de sus mocanita gura humorului mocanita moldovita mocanita apuseni trasee mocanita in romania mocanita hunedoara valea vaserului mocanita mocanita maramures

Galerie foto

Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 1 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 2 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 3 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 4 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 5 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 6 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 7 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 8 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 9 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 10 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 11 Mocanita va circula iar pe traseul Sibiu-Agnita - Imaginea 12

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net