Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto)

26 Aprilie 2012

Bisericile fortificate din Transilvania reprezinta o comoara de istorie si arhitectura. Acestea au fost construite pentru apararea crestinatatii catolice de navalirile turcilor si tatarilor. Aceste fortificatii sunt alcatuite din zidul perimetral fortificat, turnuri de aparare, drum de straja in podul bisericii, turnul bisericii ingaduind astfel strategii complexe de aparare. Biserica devenea astfel, la propriu si la figurat, ultima reduta in cazul atacurilor turcesti in zona satelor sasesti. In Transilvania au existat mai mult de 300 de astfel de biserici sasesti fortificate.

Pe drumul ce leaga Sibiul de Brasov, in satul Carta, la baza muntilor Fagaras, se afla una dintre cele mai vechi si reprezentative monumente de arta gotica din Transilvania: manastirea cisterciana de la Carta, fondata intre 1205-1206 de catre calugarii cistercieni. Ordinul cistercian era recunoscut pentru asprimea vietii pe care o impunea adeptilor: nu vorbeau decat strictul necesar, posteau tot timpul anului, dormeau la comun pe paie, iar din trei in trei ore tineau slujbe religioase.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Manastirea de la Carta
a fost desfiintata la 27 septembrie 1474 din ordinul regelui Matei Corvin ca urmare a reclamatiilor primite de la satenii asupriti care erau nevoiti sa dea numeroase dari catre manastire. In prezent, aici functioneaza Biserica Evanghelica a comunitatii germane din aceasta zona. Multe dintre cladirile initiale s-au prabusit. Tavanul bisericii vechi nu mai exista, ramanand doar o parte din zidurile exterioare si doua travee din interior. Se mai pastreaza o singura coloana romanica, iar in pronaos se afla un cimitir inchinat soldatilor germani cazuti in Primul Razboi Mondial (septembrie-octombrie 1916, in Batalia Sibiului). Ceea ce s-a pastrat cel mai bine este fatada de vest, unde poate fi admirata o rozeta de mari dimensiuni. In curtea parohiala se mai pastreaza o mica moara de apa cu ciocanele care bat in permanenta.

Casa parohiala evanghelica este considerata cea mai veche cladire locuita in Transilvania, ramasa neschimbata timp de 800 de ani.

Accesul la Carta se face din DN 1, pe drumul dintre Brasov si Sibiu. Exista un indicator catre aceasta localitate. Daca ajungeti la aceasta manastire si nu este deschisa, cereti cheile la familia de la nr. 110, care se ocupa de intretinerea manastirii. Taxa de vizitare a bisericii este de 3 lei.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. Amplasare

Sursa foto: Stufff BlogTag-urile acestui articol

biserica fortificata carta biserica fortificata obiective turistice transilvania biserici fortificate transilvania

Galerie foto

Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 1 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 2 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 3 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 4 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 5 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 6 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 7 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 8 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 9 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 10 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 11 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 12 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 13 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 14 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 15 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 16 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 17 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 18 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 19 Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto) - Imaginea 20

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net