Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto)

22 Mai 2012

Aflat pe drumul dintre Agnita si Chirpar, satul Veseud adaposteste o biserica monument istoric ridicata in a doua jumatate a secolului 13. Biserica va fi fortificata in jurul anului 1500. Deasupra corului se ridica clopotnita cu trei nivele, meterezele si o galerie de aparare. In vest se construieste un bastion impreunat cu corpul bisericii printr-o cladire fortificata in forma de coridor boltit. In 1625 se suprainalta acoperisul, iar intre anii 1784-1785 se construiesc cele doua nave laterale, se reinnoiesc portile, se largeste spatiul interior inspre vest. Clopotnita adaposteste unul din cele mai vechi clopote din tara, ce dateaza din anul 1438. Dintre fortificatii, astazi se mai pastreaza doar resturi ale zidului de imprejmuire. Un astfel de fragment poate fi vazut pe latura de sud, are o lungime de 20 metri si o latime de un metru.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


In interior s-au mai pastrat vechile strane si o banca a preotului, datata 1762, amvonul si placa comemorativa a eroilor satului, cazuti in Primul Razboi Mondial, realizata in anul 1925 de reuniunea femeilor evanghelice in amintirea "fratilor cazuti". Sub citatul biblic "Niemand hat grossere Liebe als die, das er sein Leben lasst fur seine freunde" ("Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai", Ioan 15:13).

O scara in spirala care duce spre tribuna de vest si podul bisericii si facea legatura cu turnul de aparare de deasupra corului are prima treapta dintr-o lespede de piatra. Aceasta lespede este un fel de buletin meteo al satului. Cand se apropie ploaia, lespedea se umezeate pe intreaga ei suprafata.

Din pacate, migratia etnicilor germani din nordul judetului Sibiu a dus la inchiderea multor biserici, la majoritatea dintre ele, singurii care le mai trec pragul sunt fie preotii evanghelici batrani, fie turistii.

Cum se ajunge la Veseud: cel mai usor de ajuns este cu masina, satul fiind situat pe drumul judetean 105 ce leaga Sibiul de Agnita. De la Sibiu urmati indicatoarele spre Nocrich, apoi la iesirea din Nocrich faceti dreapta pe drumul secundar spre Veseud. Drumul este de o calitate foarte proasta.

Poate vrei sa citesti si despre:

Biserica fortificata de la Alma Vii (Galerie foto)
Biserica fortificata de la Carta (Galerie foto)
Palatul Micul Trianon din Floresti (Galerie foto)

Sursa foto: Cristi Comsa, Ciprian BiclineruTag-urile acestui articol

biserici fortificate transilvania biserica fortificata din veseud obiective turistice transilvania Wesszod Zied Tsit

Galerie foto

Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto) - Imaginea 1 Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto) - Imaginea 2 Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto) - Imaginea 3 Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto) - Imaginea 4 Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto) - Imaginea 5 Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto) - Imaginea 6 Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto) - Imaginea 7 Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto) - Imaginea 8 Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto) - Imaginea 9 Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto) - Imaginea 10

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Dumitru-Sapuna Mihai a spus Miercuri 6 Ianuarie 2016:

La multi ani pentru 2016 si mai departe !!! Cautand paharta Google si pe Waze ,descopar ca mai este , chiar in zona limitrofa un sat Veseud , dar cu acces din DN 14 Sibiu-Medias-Sighisoare ) , pe o ramnificatie de drum comunal , ce se desprinde , la dreapta , spre Nord-Est , aproape de iesirea di satul Rusi ( D.C. 3 ) , circa 3,9km (zice Google) de DN 14. Asa ca poate ar fi bine sa precizati asta si ca este vorva de Veseud de Agnita , unde , sincer sa fiu as optapentru un trase cu drum ASFALT bine reparat , pe lungimea Vaii Hartibaciului ,pe DJ 106 ( refacut de firma austriaca S : Sibiu-Hosman-NocrichBarghis-Agnita si , de acolo , la intrarea in Agnita se face un drum spre SUD dj 105 D , care trece prin Vard si din care la circa 3,5 km de iesirea din Vard se face drumul comunal (D.C.38 ) spre EST ( pe partea stanga cum margi spreCHIRPAR , catre Veseud ( 3,5 km de DRUM PROST !!!). In felul acesta se evita un drum destul de LUNG ( de 21 km ) PE DRUMURI PROASTE , alegand un drum un mai lung , dar care NU RUPE MASINA ( diferenta este de 21 de km , aprox. 10-12 minute pe un drum pe care se poate rula cu 100 km/h , max. 1,5 litri de combustibil = 10 lei , contra amortizoare si capete de bara!). In plus , mai toate localitatile , chiar mici din zona ,DE PE TRASE , AU BISERICI SASESTI VECHI, FORTIFICATE , ASTFEL , DACA VRETI SA FACETI UN TUR AL LOR , LE PUTETI VEDEA CU USURINTA , DIN DRUMURI USOR ACCESIBILE!!! ( Exemplu , eu am vizitat Biserica saseasca din HOSMAN ( 1 km de la sosea , unde custode este Dl. Jochen Cotaru ( tel. 0740 959 389 , recomand apel telefonic pentru a va deschide si explica in detaliu istoricul locului ). La buna vedere si DRUM BUN PE TRASEELE PATRIEI !!! Col.ing.(r) Dumitru-Sapuna Mihai.Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net