Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto)

6 Aprilie 2012

Caru’ cu Bere este unul dintre localurile de referinta ale Bucurestiului. Situat in Centrul Istoric, pe strada Stavropoleus, localul este o adevarata legenda vie si unul dintre cele mai vechi din oras. Caru’ cu Bere a fost deschis in anul 1879 in vechiul han Zlatari si, dupa 20 de ani, s-a mutat in locatia in care este si astazi.

Cladirea a fost ridicata de fratii Nicolae si Victor Mircea cam in acelasi timp cu alte cladiri emblematice din oras: Palatul Postelor (azi Muzeul de Istorie) sau Palatul CEC. Aportul lui Nicolae Mircea la dezvoltarea monumentala a orasului a fost apreciat, primind din partea regelui Carol I cele mai inalte distinctii ale timpului – Steaua Romaniei si Coroana Romaniei. In prezent, cladirea este declarata Monument Istoric si de Arhitectura

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook

Arhitectura de la Caru' cu Bere aminteste celor care-i calca pragul de ce Bucurestiul a fost considerat micul Paris. Picturile murale, vitraliile si balustradele sculptate sunt elementele distinctive ale berariei. Spiritul petrecerilor de altadata este prezent si in ziua de azi, atmosfera amintind de exuberanta Bucurestiului de la inceputul secolului XX. Simbolul localului este Mos Ghita, a carui silueta strajuieste si astazi balustrada din dreapta. Mos Ghita, pivnicerul, a lucrat cateva zeci de ani la Caru' cu Bere, coborand de mii si mii de ori în pivnita ticsita de butoaie de bere si vin alaturi de nelipsitu-i felinar.

Atmosfera de petrecere a localului a atras de-a lungul vremii multe personalitati marcante. Unul dintre cei mai fideli oaspeti ai "berariei lui Neculai Mircea", cum ii spuneau fratii ardeleni, era George Cosbuc sau Badea Gheorghe pentru cei apropiati, care se simtea la beraria lui Neculai ca la el acasa. La Caru' cu Bere Badea Gheorghe se intalnea adeseori cu Octavian Goga sau I.L. Caragiale. La Caru’ cu Bere au fost luate multe decizii importante ce au contribuit la Marea Unire din anul 1918 si tot aici a fost infiintata societatea Fratia pentru a-i ajuta pe fratii ardeleni veniti sa invete in Bucuresti.

Pe langa berea fabricata dupa o reteta originala secreta, Caru’ cu Bere este faimos si pentru cele mai gustoase specialitati culinare. Specialitatea casei au reprezentat-o pentru mult timp crenvurstii cu hrean, din care se consumau zilnic tone întregi, dupa cum se spune pe site-ul oficial al localului. Alte specialitati au fost frankfurterii, salata de boeuf, ridichea neagra, mititeii sau varza cu ciolan.

Localul a trecut prin clipe grele in anii de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Ocupatia sovietica a nationalizat localul si a produs pagube insemnate. Ofiterii rusi, deranjati de picturile de pe pereti, au dispus acoperirea lor cu vopsea rosie, iar ornamentele au fost varuite. Dupa anul 1953, anul in care a decedat Stalin, lucrurile incep sa revina la o normalitate aparenta. Se indeparteaza vopseaua de pe picturi, dar se intervine brutal in alcatuirea meniului. Traditionalele mancaruri de care aminteam mai sus sunt inlocuite cu altele, pe gustul noii oranduiri. In anul 1986 Caru' cu Bere intra intr-un amplu proces de renovare care ii reda in final eleganta care l-a facut celebru.

In anul 2006 este iar renovat, in urma unei investii de peste 1,5 milioane de euro, Caru' cu Bere fiind achizitionat de grupul de restaurante City Gril.

Adresa Caru' cu Bere
: Strada Stavropoleos nr. 5
Program Caru' cu Bere
: Luni-Joi, Duminica 08-24, Vineri & Sambata 08-02. Rezervari se pot face la telefon: 021.313.75.60, 0726.282.373

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. Amplasare


Sursa foto si text: www.carucubere.ro / Emanuel BadescuTag-urile acestui articol

caru cu bere carucubere obiective turistice bucuresti caru cu bere adresa caru cu bere telefon caru cu bere contact caru cu bere poze carul cu bere bucuresti restaurant caru cu bere caru cu bere rezervari bucharest restaurant

Galerie foto

Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 1 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 2 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 3 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 4 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 5 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 6 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 7 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 8 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 9 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 10 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 11 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 12 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 13 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 14 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 15 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 16 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 17 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 18 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 19 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 20 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 21 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 22 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 23 Caru’ cu Bere, locul in care se pastreaza spiritul Bucurestiului de altadata (Galerie foto) - Imaginea 24

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net