Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia (Foto)

12 Februarie 2013

Casa Memoriala Alexandru Vlahuta este situata in imediata apropiere a Manastirii Agapia din judetul Neamt. Cunoscutul scriitor nu s-a nascut aici, ci in Plesesti, judetul Vaslui. In aceasta casa au locuit mama si sora, calugaritele Elisabeta Vlahuta, respectiv Elisabeta Strajescu. Alexandru Vlahuta venea insa deseori la manastirea Agapia, mai ales in timpul verii, pentru a se odihni, impreuna cu prietenii sai, printre ei aflandu-se I.L. Caragiale, Ioan Slavici, Barbu St. Delavrancea, Bogdan Petriceicu Hasdeu sau Nicolae Grigorescu.

Casa memoriala a fost amenajata si inaugurata in anul 1958, cu ocazia sarbatoririi centenarului nasterii scriitorului. In cateva camere s-a incercat reconstituirea atmosferei specifice de la inceputul secolului: piese de mobilier, carti din biblioteca personala, reviste ale vremii, obiecte ce au apartinut scriitorului.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Muzeul Alexandru Vlahuta este administrat de catre Manastirea Agapia. De aici de poate cumpara scrisoarea adresata de Alexandru Vlahuta fiicei sale, Margareta, cu ocazia implinirii de catre aceasta a frumoasei varste de 17 ani.

"Sa traiesti Mimilica draga, si sa fii buna, – sa fii buna pentru ca sa poti fi fericita. Cei rai nu pot fi fericiti. Ei pot avea satisfactii, placeri, noroc chiar, dar fericire nu. Nu, pentru ca cei rai nu pot fi iubiti, si-al doilea…al doilea… de! norocul si celelalte “pere malaiete”, care se aseamana cu el, vin de-afara, de la oameni, de la imprejurari, asupra carora n-ai nici o stapanire si nici o putere, pe cand fericirea, adevarata fericire in tine rasare si-n tine-nfloreste si leaga rod, cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea. Si pregatirea asta este opera de fiecare clipa, – cand pierzi rabdarea, imprastii tot ce-ai insirat si iar trebuie s-o iei de la inceput. Si de aceea vezi asa de putini oameni fericiti. Atati cati merita.

A, daca nu ne-am iubi pe noi asa fara de masura, daca n-am face atata caz de persoana noastra si daca ne-am dojeni de cate ori am mintit sau ne-am surprins asupra unei rautati, ori asupra unei fapte urate; daca, in sfarsit, ne-am examina mai des si mai cu nepartinire(lesne-i de zis!), am ajunge sa razuim din noi partea aceea de prostie fudula, de rautate si de necinste murdara, din care se ingrasa dobitocul ce se lafaieste in nobila noastra faptura. Se stie ca durerea e un minunat sfatuitor. Cine-i mai deschis la minte trage invatatura si din durerile altora.

Eu am mare incredere in vointa ta. Ramane sa stii doar ce sa vrei. Si vad c-ai inceput sa stii si asta. Doamne, ce bine-mi pare c-ai inceput sa te observi sa-ti faci singura mustrari si sa-ti cauti singura drumul cel adevarat!

Asa, Mimilica draga, cearta-te de cate ori te simti egoista, de cate ori te musca de inima sarpele rautatii, al invidiei sau al minciunii. Fii aspra cu tine, dreapta cu prietenii si suflet larg cu cei rai. Fa-te mica, fa-te neinsemnata de cate ori desertaciunea te indeamna sa strigi: “Uitati-va la mine!”. Dar mai ales as vrea sa scriu de-a dreptul in sufletul tau aceasta : Sa nu faci nici o fapta a carei amintire te-ar putea face vreodata sa rosesti. Nu e triumf pe lume, nici sprijin mai puternic, nici multumire mai deplina, ca o constiinta curata.

Pastreaza scrisoarea asta. Cand vei fi de 50 de ani ai s-o intelegi mai bine. Sa dea Dumnezeu s-o citesti si atunci cu sufletul senin de azi.

Te imbratiseaza cu drag,
Al.Vlahuta"


Cea mai cunoscuta opera a lui Alexandru Vlahuta este Romania Pitoreasca, un veritabil atlas geografic comentat al Romaniei de la inceputul secolului al XX-lea. Lucrarea a fost publicata in anul 1901.

Program de vizitare:

Program de iarna (octombrie-martie):
Marti-duminica intre orele 09.00 - 17.00
Lunea este inchis
Program de vara (aprilie-septembrie):
Marti-duminica intre orele 10.00 - 18.00
Lunea este inchis

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

case memoriale muzee romania manastirea agapia alexandru vlahuta ion luca caragiale

Galerie foto

Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia (Foto) - Imaginea 1 Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia (Foto) - Imaginea 2 Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia (Foto) - Imaginea 3 Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia (Foto) - Imaginea 4 Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia (Foto) - Imaginea 5 Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia (Foto) - Imaginea 6 Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia (Foto) - Imaginea 7 Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia (Foto) - Imaginea 8

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net