Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO)

21 Martie 2011

Castelul Bran este unul dintre putinele obiective turistice din Romania cunoscute in intreaga lume si, poate, cea mai importanta destinatie turistica din tara. Si-a capatat aceasta faima pentru asocierea cu Dracula. Lucru adevarat doar punct de vedere al marketingului. Vlad Tepes, cel supranumit Dracula, nu a locuit niciodata la Bran, ci, conform unei legende, ar fi fost doar intemnitat aici trei zile. Alte legende spun 1 an, altele 11. Castelul Bran se situează la mai putin de 30 km de Brasov, pe DN 73A, drumul ce leaga Brasovul de Pitesti. Castelul Bran este construit pe o stanca, intr-un punct cheie din punct de vedere strategic.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Construit intre anii 1211-1227 de catre cavalerii teutoni, ce au ridicat o cetate din lemn pe actualul loc, Castelul de la Bran are forma si structura actuala din anul 1377.

AICI GASESTI CAZARE LA PENSIUNILE DIN BRAN SI MOIECIU


Trecut prin multe incercari, ajungem in anul 1920, cand statul roman, prin Consiliul Orasenesc Brasov, decide sa doneze acest castel Reginei Maria a Romaniei in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupa 1948, Principesa Ileana a fost nevoita sa plece din Romania si a ales sa se stabileasca in SUA. Dupa moartea fiicei sale Maria Ileana (Minola) intr-un accident de avion, in 1960, principesa Ileana se calugareste, devenind Maica Alexandra. Un fost ghid al Castelului Bran mi-a spus ca odata intrata in randurile bisericii, Ileana alege sa inapoieze proprietatea printr-o donatie catre statul roman. Principesa revine in Romania abia in 1990. Dupa moartea ei, in anul 1991, Dominic de Habsburg, fiul ei, devine mostenitorul castelului. Acesta obtine dreptul de a mosteni Castelul Bran prin lucruri numai de el stiute in anul 2006. Imediat apare si pretul de vanzare: 30 de milioane de euro, dublat la scurt timp. Statul roman nu dispune de imensa suma si se vede nevoit sa ia mobilierul din castel si sa il predea mostenitorului. Ciudat, pentru ca mobila era de drept a familiei regale, nu castelul! In 2007, o comisie parlamentara a stabilit ca retrocedarea Castelului Bran a fost ILEGALA pentru ca doi dintre mostenitori au fost scosi de la succesiune si ca domeniul ar fi trebuit mai intai transferat din proprietatea publica a statului in cea privata si abia apoi restituit. Totul a ramas la acest nivel, autoritatile nefacand nicio miscare in acest sens.

Vazandu-se cu mii de obiecte in strada, statul face o miscare la fel de inteligenta ca si cedarea castelului: renoveaza fosta Vama, care este tot a lui Dominic, si plateste 10.000 de euro lunar pentru chirie. Cele 10 camere din fosta Vama adapostesc doar cateva din cele peste 6.000 de piese de muzeu de o valoare inestimabila. Peste drum de castel este racla unde a fost depusa inima Reginei Maria. Inima nu e acolo, se gaseste in tezaurul Muzeului de Arta Nationala din Bucuresti.

Actualii proprietari au deschis toate incaperile castelului si au marit taxa de intrare (30 lei/pers). Din pacate, nu mai exista niciun obiect original in castel! Niste costume de epoca, mobilier cumparat din anticariaturi fara nicio valoare istorica, scuturi care miros a vopsea ieftina si un proiector pe care ruleaza imagini de epoca, asta e ceea ce ofera acum Dominic turistilor! Mai nou, castelul se poate inchiria pentru petreceri, revelioane sau intalniri romantice. Lumea se calca in picioare pentru a vedea nimic, dar veniturile castelului urca vertiginos gratie unui marketing agresiv, ajungand la un profit declarat de 1.200.000 pe an! Statul a ratat o afacere extrem de profitabila, dand cu piciorul ofertei lui Dominic. Nu cred ca ar fi existat multe obiectii daca s-ar fi platit acele milioane pentru un castel-simbol al Romaniei.

Interesant este ca Dominic s-a dus si la Balcic sa ceara ceea ce Regina Maria a construit in Bulgaria: minunatul castel de la Marea Neagra, dar raspunsul vecinilor de la sud de Dunare a fost negativ. In schimb, fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, a pierdut in mandatul sau o bucata din istoria Romaniei si probabil ca nu va raspunde niciodata pentru acest gest.

Cum se ajunge la castelul Bran: Din Bucuresti, pe DN1 pana la Predeal, apoi se merge spre Rasnov, iar de aici catre Bran/Moieciu. O alta ruta este A1 Bucuresti-Pitesti, apoi catre Campulung – Rucar – Bran.

Program si tarife Castelul Bran:
VARA: 01 aprilie – 30 septembrie
Luni: 12:00-18:00; Marti – Duminica: 09:00-18:00, Ultima intrare: 18:00
IARNA: 01 octombrie – 30 martie
Luni: 12:00-16:00; Marti – Duminica: 9:00-16:00; Ultima intrare: 16:00

Pret bilet intrare Castelul Bran:
adulti – 30 lei; adulti 65+ – 20 lei (pe baza CI / ID ); studenti – 15 lei ( pe baza carnetului / legitimatiei );
elevi – 7 lei; taxa de filmare pentru amatori – 20 lei.Taxa foto este inclusa in pret

Poate vrei sa citesti si despre:
Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania

Muzeul Antipa, noua atractie a Bucurestiului (Galerie foto)

Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto)Tag-urile acestui articol

intrare bran orar bran castelul bran program castelul bran dracula bran castle dracula castle castele din romania castelul lui dracula castelu bran despre castelul bran cazare bran pensiuni bran cele mai cunoscute locuri din romania

Galerie foto

Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 1 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 2 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 3 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 4 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 5 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 6 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 7 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 8 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 9 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 10 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 11 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 12 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 13 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 14 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 15 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 16 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 17 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 18 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 19 Castelul Bran. Cum si-au vandut romanii istoria (FOTO) - Imaginea 20

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Bula a spus Sambata 29 Septembrie 2012:

Eu nu inteleg ce e socant? Dominic pare a fi mostenitorul de drept. E normal sa isi revendice proprietatea. Nu e normal probabil ca bulgarii au refuzat sa-i retrocedeze ce-i apartzinea. Mentalitatea comunista, ca proprietatea privata sa intre in proprietatea statului fara drept de apel.

OTILIA a spus Luni 30 Iulie 2012:

Intotdeauna am fost miscata de "patriotismul " romanilor ramasi in tara... Din cativa in cativa ani ma intorc in Romania si de fiecare data atitudinea romanilor ma socheaza din multe p.d.v. Cei ramasi in tara se bat cu pumnul in piept ca sut patrioti " de aia au ramas in tara" si ca noi astia din diaspora ba. Really?!? Sau probabil multi dintre ei sunt cei care n-au putut sa se descurce "pe afara" decat daca fura apoi sunt ca vulpea la sturguri?1? Bah!

cris a spus Sambata 7 Iulie 2012:

trimite-ti email-uri la televiziuni sa se vorbeasca despre asta, sa se mediatizezeAdaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net