Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Castelul Capalnas

5 Aprilie 2011

In centrul satului Capalnas, comuna Birchis, se afla Castelul Mocioni-Teleki. Castelul, cu parter si etaj, construit, in jurul anului 1860 de catre arhitecti si mesteri italieni, a fost restaurat in anul 1964, fiind unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura din judetul Arad.

Remarcabila, fatada decorata cu patru coloane de piatra si capiteluri corintice avand in cele trei spatii cate o usa considerabila, iar deasupra lor cate o fereastra patrata, este prevazuta deasupra in toata lungimea cu o coronita artistic dantelata.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Prima atestare documentara dateaza din 1569. Aici a fost o cetate cu val de pamant (foldvar). Castelul din Capalnas al contelui Teleky Jeno, nepotul primului-ministru al Ungariei si al Ecaterinei de Mocioni-Starcea, pastreaza prea putin din stralucirea de altadata. A fost proiectat de arhitectul vienez Otto Wagner care a ridicat castelul intre anii 1876-1879. Otto Wagner a fost inspirat de Micul Trianon de la Versailles, dar nu a realizat o copie fideli a ilustrului model.

Castelul a fost transformat, dupa 1944, in adapost pentru copiii abandonati. Din 1979, in vechiul cxastel functioneaza un spital destinat bolnavilor psihic. In centrul comunei Capalnas se afla si biserica ortodoxa "Cuvioasa Paraschiva", construita in 1826, si sfintita in 1830 de protopopul Vasile Cracioni al Lipovei. Biserica veche din lemn a fost mutata in 1826 in satul Grosi (judetul Timis), unde exista si astazi.

Noua biserica in stil baroc vienez este lunga de 38 m, lata de 12 m iar turnul de 36 m. In interior se poate vedea splendida pictura a iconostasului, opera pictorului N. Alexici. Capalnasul se impune de asemenea prin traditiile sale folclorice. Renumit este obiceiul "sanzienelor", atunci cand fetele din sat, cu cununi de flori pe cap, aduc intr-o duminica prin joc multumire rodului pamantului.

Poate vrei sa citesti si despre:
Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania

Muzeul Antipa, noua atractie a Bucurestiului (Galerie foto)

Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto)Tag-urile acestui articol

castele din banat teleki kastely castele din romania foto castelul capalnas

Galerie foto

Castelul Capalnas - Imaginea 1 Castelul Capalnas - Imaginea 2 Castelul Capalnas - Imaginea 3 Castelul Capalnas - Imaginea 4

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net