Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Castelul Martinuzzi, cel mai valoros palat renascentist din Romania

10 Mai 2013

Castelul Martinuzzi, situat in comuna Vintu de Jos, a fost construit la mijlocul secolului al 16-lea de catre Gheorghe Martinuzzi, guvernator al Transilvaniei si episcop de Oradea. Impunatorul edificiu renascentist a fost folosit drept resedinta a acestuia. Astazi, din vestitul castel nu au mai ramas decat ruinele. Este imprejumuit de sarma ghimpata si doar o tabla explicativa in limbile romana, engleza si franceza aduce aminte de maretia de odinioara.

Castelul a fost initial o manastire dominicana, care s-a ruinat in urma incursiunilor turcesti. In jurul anului 1550 cladirea intra in proprietatea lui Gheorghe Martinuzzi, care o reface, iar manastirea este transformata in castel. Martinuzzi a fost asasinat in 18 decembrie 1551 in acest castel. Castelul are apoi mai multi proprietari, fiind si locul unde a fost otravit, in anul 1597, Aron Tiranul, fost domnitor al Moldovei, arestat de ostile transilvanene la ordinul principelui Sigismund Bathory. In secolul urmator, resedinta ajunge in stapanirea principelui transilvanean Gabriel Bethlen, care termina refacerea castelului, in stil renascentist, acesta devenind o bijuterie de arta a vremurilor respective. Actuala poarta, in stil baroc a fost adaugata in 1733.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Din maretul castel, astazi mai sunt in picioare doar zidul de nord, un turn si poarta. Se pare ca autoritatile locale si Episcopia Romano-Catolica de Alba-Iulia, proprietara castelui, au planuri de refacere a cladirii.

La aproximativ 200 de metri de ruinele castelului se afla biserica evanghelica din localitate, de asemenea parasita.

Cum se ajunge la Castelul Martinuzzi
Castelul Martinuzzi se afla in localitatea Vintu de Jos din judetul Alba, comuna situata pe malul stang al raului Mures, la aproximativ 10 km de Sebes pe drumul national DN7 sau la 15 km de Alba Iulia pe drumul judetean 107C si drumul national DN1. Ruinele castelului se afla la circa 1 km spre stanga de la drumul care strabate comuna, venind dinspre Deva.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

castele romania palate romania palate distruse transilvania castele transilvania cetati romania

Galerie foto

Castelul Martinuzzi, cel mai valoros palat renascentist din Romania - Imaginea 1 Castelul Martinuzzi, cel mai valoros palat renascentist din Romania - Imaginea 2 Castelul Martinuzzi, cel mai valoros palat renascentist din Romania - Imaginea 3 Castelul Martinuzzi, cel mai valoros palat renascentist din Romania - Imaginea 4 Castelul Martinuzzi, cel mai valoros palat renascentist din Romania - Imaginea 5 Castelul Martinuzzi, cel mai valoros palat renascentist din Romania - Imaginea 6 Castelul Martinuzzi, cel mai valoros palat renascentist din Romania - Imaginea 7 Castelul Martinuzzi, cel mai valoros palat renascentist din Romania - Imaginea 8

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net