Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Cele mai frumoase baraje din Romania

17 Aprilie 2015

In Romania se afla in jur de 250 de baraje, ce variaza ca dimensiuni sau ca modalitate de constructie. Majoritatea acestor acumulari de ape a fost realizata intre anii 1960-1989, iar ridicarea lor a presupus de cele mai multe ori interventii brutale asupra mediului inconjurator. Astfel avem baraje in arc (Vidraru, Paltinu, Tau), baraje cu contraforti (Gura Raului, Secu), baraje de greutate (Izvorul Muntelui, Valiug), baraje de greutate si de pamant (Portile de Fier 1 si 2), baraje de pamant (Maneciu, Sacele) sau baraje de anrocamente (Siriu, Vidra, Rausor).

Barajele se gasesc pe aproape toate raurile din Romania. Unele sunt extrem de cunoscute, fiind amplasate in apropierea unor drumuri intens circulate, altele sunt ridicate in zone greu accesibile. Topul de mai jos cuprinde cinci baraje si este realizat pe baza unor elemente subiective.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


1. Barajul Gura Apei

Situat la 40 kilometri de orasul Hateg, in Muntii Retezat, Barajul Gura Apei este cel mai inalt baraj din Romania. Barajul se afla la capatul unui drum anevoios cu pante abrupte printre pereti inalti de stanca. Constructia barajului a inceput in anul 1975 si s-a terminat in 1986, iar centrala electrica Retezat, care este alimentata de apa lacului, se afla intr-o uriasa caverna subterana, cu dimensiunile 65m/16m/44m.

Lacul de acumulare Gura Apei are o adancime de peste 160 de metri, iar barajul are o lungime de 464 de metri si o inaltime de 168 de metri. Situat la cota 1.000 fata de nivelul marii, barajul are o latime la baza de peste 550 de metri, iar la coronament de 12 metri. Drumul care il traverseaza ii duce pe turisti la Poiana Pelegii, locul de pornire ale mai multor trasee turistice din Parcul National Retezat.2. Barajul Vidraru
O adevarata minune inginereasca, Barajul Vidraru a fost construit in anul 1965 fiind la acea data al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Barajul Vidraru are o inaltime de 166,60 de metri, cu 2 metri mai putin ca cel de la Gura Apei, si a fost construit ca o necesitate, nicidecum ca un moft sau capriciu al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Constructia a durat cinci ani, timp in care s-a lucrat in paralel si la hidrocentrala de pe Arges. Adancimea maxima a apei este de 155 m langa barajul curbat inalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Este situat pe Transfagarasan, iar turistii pot admira statuia lui Prometeu care este situata pe muntele Pleasa. In apropiere, situata pe un varf de munte, se afla Cetatea Poenari, o fosta resedinta a lui Vlad Tepes.3. Barajul Bicaz
Este cunoscut si ca Lacul Izvorul Muntelui si este un baraj construit din beton ce uneste Muntele Gicovanu cu Obcina Horstei. A fost construit intre anii 1950 si 1960, are o inaltime de 127 metri, o lungime de 435 metri la coronament si o latime maxima la baza de 119 metri. Se presupune ca la ridicare barajului, a tunelului de aductiune si a uzinei electrice au muncit 15.000 de oameni, fiind folositi inclusiv detinuti politici. Au fost stramutate total sau partial 22 de sate.

Peisajul din jurul Lacului Bicaz este superb, iar zona este cautata de turisti. In zona sunt mai multe pensiuni, moteluri sau hoteluri, spatiile de cazare marindu-si numarul in apropiere de Durau. Obiective turistice in zona lacului: Masivul Ceahlau, Cheile Bicazului, statiunea Durau, Palatul Cnejilor, Biserica de lemn din Galu sau Piatra Teiului.

Cum se ajunge la Lacul Bicaz: principala cale de acces este reprezentata de DN15 pe portiunea Bicaz – Poiana Largului. In Bicaz ajunge si DN12C care coboara din Pasul Pangarati dinspre Transilvania. Accesul feroviar se face prin gara Bicaz, la capatul magistralei 509 (secundara si neelectrificata).4. Barajul Paltinu
Barajul Paltinu este situat pe valea raului Doftana, in aval de confluenta acesteia cu Paltinoasa, in cheile numite „La Tocile“. Lucrarile de executie a stavilarului au inceput in 1966, iar barajul a fost dat in functiune in 1971.
Barajul construit din beton in forma de arc are o inaltime deasupra fundatiei de 108 metri, fiind unul dintre cele mai inalte din tara. Lungimea totala a coronamentului este de 455 de metri. Prin ridicarea barajului s-a creat lacul Paltinoasa sau Paltinu, intins pe o lungime de 3 km. Situat la o altitudine de 650 m, lacul ocupa o suprafata de 215 ha.

Barajul Paltinu a dat nastere lacului Paltinu, o mica „mare in munti“, destinatie preferata de turisti pentru relaxare, dar si de pescarii din Prahova si din alte judete, atrasi de legendele despre pestii cu dimensiuni aproape monstruoase care traiesc in lac. Alte atractii ale zonei sunt Cheile Doftanei, situate la cativa kilometri de lac si de baraj, ca si ruinele Bisericii Vechi din satul Traisteni sau rezervatia de brad natural Glodeasa, veche de peste 100 de ani.5. Barajul Siriu

Lacul Siriu este unul dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Buzau. Barajul Siriu este un baraj de pamant aflat pe raul Buzau, in comuna Siriu din judetul Buzau, intre masivul Siriu si masivul Podu Calului. Barajul este alcatuit din roca, steril si un miez din argila.

In urma construiri barajului, drumul national DN10 si-a schimbat ruta, ocolind lacul Siriu pe linia sa de contur, pentru acest scop construindu-se mai multe viaducte. Viaductul Giurca are o lungime de 276 m, cu piloni de 46 m inaltime, iar viaductul Stanca Teharau traverseaza stanca versantului cu acelasi nume. Barajul a fost aprobat pentru construire in ianuarie 1972 si a fost terminat in decembrie 1994.

Barajul este situat pe drumul ce leaga Buzaul de Brasov. Daca ajungeti in zona, puteti vizita Lacul Vulturilor, Coltii Babei sau Tabara Hartagu.Poate vrei sa citesti si despre:
Harta pensiunilor din Romania

Cat de sigur mai este transportul cu avionul?

Antipa, cel mai vizitat muzeu din BucurestiTag-urile acestui articol

baraje romania cele mai frumoase baraje vidrau baraj paltinu bicaz

Galerie foto

Cele mai frumoase baraje din Romania - Imaginea 1 Cele mai frumoase baraje din Romania - Imaginea 2 Cele mai frumoase baraje din Romania - Imaginea 3 Cele mai frumoase baraje din Romania - Imaginea 4 Cele mai frumoase baraje din Romania - Imaginea 5 Cele mai frumoase baraje din Romania - Imaginea 6

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Tonus Fortis pareri a spus Joi 19 Noiembrie 2015:

strălucit articol scris ar dori să mul?umesc autorului pentru un astfel de text rece

George a spus Sambata 25 Aprilie 2015:

Am vazut primele doua cele mai frumoase din clasament. Pe primul l-am vazut in timpul zilei.. dar nu era ca in poza. Nu era era plin cu apa, si era un pic mai deprimant. Dar zona este frumoasa chiar si asa. Merita vazuta. Desi se cam taie padurea si pe acolo... Iar in zona Vidraru am ajuns seara, in vara anului trecut. Sunt convins ca este frumos. In pare rau ca nu am reusit sa il vad ziua :(Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net