Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Cele mai frumoase pesteri din Romania

30 Aprilie 2015

In Romania au fost descoperite si inventariate pana in prezent peste 12.000 de pesteri, dar potentialul este si mai mare. Acest fapt situeaza Romania pe locul 2 in Europa in legatura cu acest aspect. Majoritatea acestor pesteri sunt de dimensiuni mici, sub 50-100 de metri. Nu toate insa sunt deschise turistilor, fiind neamenajate sau in curs de cercetare. Unele pesteri pot fi viziatate doar daca turistii poarta echipamente speciale. Iata mai un top al celor mai frumoase pesteri din Romania.

Pestera Muierilor
sau Pestera Muierii este unul dintre cele mai fascinante monumente ale naturii din Romania si se afla sapata in pantecul masivului calcaros de pe raza comunei Baia de Fier din judetul Gorj, langa raul Galbenul, la o altitudine de aproximativ 700 de metri. Cu o istorie foarte bogata, pestera, in timpuri stravechi, a adapostit in timpul razboaielor, cand barbatii plecau la lupte, foarte multi copii si femei, de unde i se trage si numele. Este prima pestera electrificata din Romania, acest fapt avand loc intre anii 1963 si 1978, ceea ce a transformat-o in cel mai popular si mai vizitat obiectiv speologic din Romania.


Pestera Muierii

Una dintre cele mai spectaculoase pesteri din Romania este Pestera Ursilor (foto principal), situata in localitatea Chiscau, judetul Bihor. Pestera a fost descoperita intamplator in anul 1975, in urma in urma unei dinamitari in cariera de marmura din Chiscau, si a fost deschisa publicului la 14 iulie 1980. Numele pesterii vine de la fosilele ursilor de caverna (Ursus Spelaeus), disparuti de aproximativ 15.000 de ani, descoperite in interior. Nu mai putin de 140 de cranii de usi au fost descoperite in pestera! Este expus chiar si un schelet complet, intr-o zona amenajata la nivelul superior al pesterii.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Pestera Polovragi
se gaseste pe teritoriul comunei Polovragi, intre localitatile Horezu si Baia de Fier, judetul Gorj. Accesul la pestera se face de la Manastirea Polovragi, pe un drum forestier de aproximativ 1 km. Intrarea in pestera se afla in Cheile Oltetului, deasupra raului ce desparte Muntii Capatana de Muntii Parang. In constiinta localnicilor se pastreaza vie o credinta conform careia, liderul spiritual al geto-dacilor, Zalmoxe, ar fi locuit in Pestera Polovragi.


Pestera Polovragi

Pestera Dambovicioara este situata in partea de sud a Masivului Piatra Craiului, in versantul stang al vaii Dambovicioara, la 1 km nord de satul Dambovicioara. Pestera Dambovicioara este formata dintr-o galerie unica, cu o lungime totala, de 555 m. Desi aceasta lungime este incomparabil mai mica fata de alte pesteri din Romania, Pestera Dambovicioara este cea mai lunga din zona. Galeria are latimi ce variaza intre 3-4 m si inaltimi de 4-5 m, cu putine ramificatii, de dimensiuni mici. Dupa 150 m de la intrare, galeria se ingusteaza foarte mult. Pestera propriu-zisa este cunoscuta inainte de 1579, cand localnicii o foloseau pe post de ascunzatoare impotriva cotropitorilor. Pestera este relativ saraca in formatiuni calcaroase, insa este destul de bine cunoscuta de cate turisti.

Daca ajungeti in Apuseni, nu ratati circuitul Izvoarelor Somesului Cald. Traseul ajunge la Cetatile Radesei, denumirea unei pesteri lunga de 212 metri, al careri final este un canion. Prin interiorul acestei pesteri curge un parau, din acest motiv fiind nerecomandata vizitarea pe timp de ploaie. Intrarea in pestera se face printr-un coridor ingust cu o lungime de 15 metri, in tavanul caruia, la intrare, timpul a sfredelit o fereastra prin care iluminarea se face natural. De altfel, intreaga formatiune carstica beneficiaza de iluminat natural, datorita prezentei unor hornuri.

Pestera de la Vadu Crisului sau Pestera Zichy se afla in muntii Padurea Craiului si este una din cele mai cunoscute si studiate pesteri din Romania. Pestera a fost descoperita in anul 1903 prin dinamitarea versantului ca urmare a unor banuieli ca deasupra cascadei Vadu Crisului s-ar afla o pestera de mari dimensiuni.  Contele Odon Zichy, pe a carui proprietate se afla pestera, a dispus amenajarea cu podete si scari de lemn astfel incat in anul 1905 a fost deschisa spre vizitare. La acea vreme era considerata cea mai frumoasa pestera din Europa. Din anul 1969, pestera este iluminata.


Pestera Vadu Crisului

Pestera Scarisoara este una dintre cele mai mari pesteri cu gheata din Romania, situata in Muntii Apuseni, la o altitudine de 1165 de metri deasupra nivelului marii. Pestera Scarisoara are 105 metri adancime si 720 de metri lungime, iar accesul se face pe o scara metalica. Turistii ajung in Sala Mare, cu o lungime de 108 metri si o latime de 78 de metri, singura pe care o pot vizita direct. Celelalte sali, denumite Biserica (cu peste 100 stalagmite), Rezervatia Mare, Galeria Coman si Rezervatia Mica sunt rezervate oamenilor de stiinta. Nu se cunoaste data exacta cand a fost descoperita pestera. Cea mai veche mentiune asupra pesterii este facuta in 1847.


Pestera Scarisoara

Pestera Vantului este cea mai mare pestera din Romania, cu o lungime totala de 52 de kilometri. Se afla in Muntii Padurea Craiului, in vecinatatea localitatii Suncuius, insa doar o mica parte din ea este accesibila turistilor. A fost descoperita in anul 1957, iar numele i se datoreaza curentilor puternici de aer care se simt mai ales la intrare. Pestera este alcatuita din 3 etaje formate din galerii, sali si hornuri de dimensiuni si forme diferite, cu toate tipurile de speleoteme: stalactite, stalagmite, coloane, scurgeri parietale, cristale, gips.  Galeriile s-au dezvoltat pe patru nivele, cel inferior fiind cel mai activ.

Pestera Limanu se afla situata la circa 5 kilometri de Mangalia si are o lungime de 3.200 de metri. Este cunoscuta si a inceput sa primeasca vizitatori inca de la inceputul anilor 1900. Si in aceasta pestera traieste o fauna bogata – inclusiv colonii mari de lilieci.  Turistii sunt atrasi mai ales de povestile misterioase care circula pe marginea acestui labirint subpamantean, un loc incarcat de istorie, care face parte dintr-o retea vasta de galerii subterane. Potrivit folclorului local, respectivele galerii s-ar intinde pana in Bulgaria, si chiar pana in Turcia. Legendele spun ca in aceasta pestera se refugiau localnicii, atunci cand erau invadati de dusmani, inca de pe vremea geto-dacilor. Si tot legendele i-au dat renumele de “pestera comorilor”, presupunandu-se ca refugiatii isi ascundeau aici avutiile cele mai de pret.

Aflata in Bistrita-Nasaud, pestera Izvorul Tausoarelor este ideala pentru cei pasionati de speologie. Sunt insa si cerinte: o conditie fizica buna, pentru a putea strabate cei 17 de kilometri de galerii. Descoperita in 1955 de un localnic, pestera are statut de arie protejata incepand din 2007. Este rezervatie stiintifica datorita fenomenelor rare sau chiar unice adapostite de galerii. Aici se gasesc asa-numitele "flori de gips". A fost identificata prezenta mineralului "Mirabilit", unic in Romania si gasit doar in cateva pesteri din lume. Chiar si simpla atingere cu mana goala a speleotemelor poate sa intrerupa procesul de calcifiere. Aici se fac activitati de documentare de catre specialisti, cercetare, explorare si activitati eco-turistice, dar intr-un grafic foarte redus de participanti. Regimul de vizitare este strict: accesul vizitatorilor este limitat la maxim doua grupuri de persoane pe luna, intre lunile mai si septembrie, cand liliecii parasesc zona de habitat.


Pestera Izvorul Tausoarelor

Poate vrei sa citesti si despre:

Statuia Imparatului Traian din Bucuresti (Foto)

Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto)

Divertiland, cel mai mare parc de distractii din Europa de EstTag-urile acestui articol

pesteri romania cele mai frumoase pesteri romania top pesteri romania pestera ursilor pestera dambovicioara pestera muierilor

Galerie foto

Cele mai frumoase pesteri din Romania - Imaginea 1 Cele mai frumoase pesteri din Romania - Imaginea 2 Cele mai frumoase pesteri din Romania - Imaginea 3 Cele mai frumoase pesteri din Romania - Imaginea 4 Cele mai frumoase pesteri din Romania - Imaginea 5 Cele mai frumoase pesteri din Romania - Imaginea 6

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net