Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Cele mai lungi tuneluri din Romania

13 Iulie 2015

Infrastructura din Romania este mult in urma fata de alte tari din Europa. Asa se fac ca la capitolul tuneluri, cele mai lungi sunt cele construite in urma cu peste 50 de ani. Iar in ritmul in care se desfasoara lucrurile, este putin probabil ca in urmatorii ani sa se schimbe ceva. Asa ca imaginile cu tuneluri de pe soselele din Elvetia, Italia, Franta sau Germania nu le vom vedea curand si in Romania. Iata un minitop al celor mai mari tuneluri feroviare si rutiere din Romania.

Primele 14 tuneluri pentru cale ferata sapate in piatra au fost construite de societatea "St.E.G." intre anii 1856 - 1863, pe linia Oravita - Anina, si date in folosinta la 15 decembrie 1863. Pe reteaua nationala a cailor ferate in lungime de 11.200 km, au fost construite intre anii 1856-1994, 191 de tunele cu o lungime totala de 71.500 m, reprezentand mai putin de 1% din totalul retelei.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Tunelul Teliu
de pe calea ferata Harman – Intorsura Buzaului este cel mai lung tunel de cale ferata din Romania. Are o lungime de 4.369,5 de metri si a fost construit inaugurat in anul 1929. Tuneul este situat pe raza comunei Teliu, din judetul Brasov. Este prevazut pentru cale dubla, electrificata. La iesirea din tunel se intra in statia Intorsursa Buzaului, care capat de linie pentru calea ferata de 37 km. Tunelul a fost construit de firma germana Julius Berger, intre 1924 – 1929. Poarta numele paraului Teliu, pe valea caruia trece linia ferata.

In localitatea Talasmani, la limita dintre judetele Galati si Vaslui, se gaseste al doilea tunel ca lungime din Romania. Tunelul de la Talasmani are lungimea de 3.330 metri si este unul din putinele tuneluri din tara construite la altitudine joasa, undeva in jurul valorii de 150 metri peste nivelul marii. Tunelul traverseaza dealurile ce separa bazinele hidrografice ale Prutului si Siretului. Constructia tunelului a inceput in vara anului 1906 si a fost finalizata in decembrie 1911. Tunelul s-a degradat ca urmare a instabilitatii straturilor nisipoase.

Al treilea mare tunel feroviar se afla sub Pasul Setref intre Muntii Tibles si Muntii Rodnei si face parte din tronsonul  care leaga Telciu de Viseu de Jos. Tunelul are o lungime de 2.388 metri, iar ceremonia de deschidere a avut loc pe 28 decembrie 1949 in localitatea Dealul Stefanitei.Cel mai lung tunel rutier din tara este Capra-Balea de pe Transfagarasan, care se intinde pe o distanta de 884 de metri si a fost construit in 1972. Pentru realizarea sa au fost sapati peste 41.000 de metri cubi de piatra, folosindu-se 20 de tone de dinamita, 3.500 de tone de ciment, 90 de tone de otel-beton, 4.100 de metri de teava, 24.000 de ancore, 130 de tone de plase sudate, 14.000 de metri patrati de cofraje, 1.800 de metri de tuburi de beton, 4.100 de metri de teava, 50 de tone de confectii metalice, 7.000 de metri cubi de nisip, 6.000 de metri cubi de pietris, 3.000 de tone de cribluri, potrivit transfagarasan.eu. Galeria sa are o inaltime de 4,4 metri. In interior se afla un trotuar cu o latime de 1 metru, alaturi de o banda de circulatie cu latimea de 6 metri.

Al doilea tunel ca lungime din Romania masoara 172 de metri si se afla tot pe Transfagarasan.

Tunelul Lacul Rosu de pe DN 12 C Gheorghieni-Bicaz este al treilea ca lungime din tara, cu 155 de metri. Este una dintre cele mai reprezentative lucrari de arta din reteaua drumurilor nationale. Tunelul a fost construit in anul 1918, prin largirea unui gol de origine carstica existent in masiv, avand o lungime de 68 m. Sectiunea transversala avea latimea de 5,70 m la nivelul de circulatie si inaltimea de 4,10 m in ax, astfel ca se putea circula pe o singura banda cu anumite restrictii de gabarit. In aceste conditii s-a adoptat solutia realizarii unui nou tunel, in amonte de cel existent, cu lungimea de 155 metri, care a fost inaugurat in anul 2004.Poate vrei sa citesti si despre:
Minunile naturale ale Romaniei

Cele mai spectaculoase cetati din Romania
Singurul gadget de care ai nevoie in vacantaTag-urile acestui articol

tunel romania cel mai mare tunel romania tunel transfagarasan tunel rutier romania

Galerie foto

Cele mai lungi tuneluri din Romania - Imaginea 1 Cele mai lungi tuneluri din Romania - Imaginea 2 Cele mai lungi tuneluri din Romania - Imaginea 3

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net