Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto)

14 Aprilie 2012

Un loc incarcat de istorie, Cetatea Bologa face parte din patrimoniul nostru national, dar cu toate acestea, nu este un obiectiv la care turistii se imbulzesc, asta pentru ca autoritatile nu o promoveaza deloc.

Cetatea Bologa
a fost atestata oficial pentru prima oara in anul 1304 sub numele Sebuswar si a fost construita cu rolul de a supraveghea drumul care duce de la Oradea la Cluj, fiind asezata intr-un punct strategic.

In anul 1399, regele Sigismund de Luxemburg a donat cetatea Bologa impreuna cu Castelul Bran lui Mircea cel Batran, dupa semnarea la Brasov a tratatului de alianta impotriva Imperiului Otoman. In secolul XVII, cand otomanii au cucerit Oradea, Cetatea impiedica actiunea de colectare a taxelor si a fost in mare pericol dupa ce sultanul a cerut demolarea, dar turcii nu au apucat sa puna ordinul in aplicare.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Distrugerea s-a produs insa mai tarziu. Lobontii, soldati ce luptau pentru apararea Imperiului Habsburgic, au aruncat cetatea Bologa in aer. Din cetate a mai ramas in picioare doar turnul si o mare parte din ziduri. La mijlocul secolului trecut cetatea si-a pierdut si acoperisul de lemn, fiind lasata in paragina. Zidurile ramase se faramiteaza si, in interiorul cetatii, natura isi recucereste teritoriul. Totul este acoperit de buruieni, iar vizitarea ei este destul de anevoioasa.

Cum se ajunge la Cetatea Bologa: localitatea Bologa se afla la confluenta raului Crisul Repede cu raul Sacuieu (Hentu), de la poalele Muntelui Vladeasa, cel mai apropiat oras fiind Huedin. Se poate ajunge acolo pe drumul european 60, apoi pe DN 128, sau pe calea ferata.

Daca ajungeti in Bologa, vizitati si valtoarea, o moara cu apa aflata inca in functionare.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

cetatea bologa cetati romania cetati transilvania cum se ajunge la bologa

Galerie foto

Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 1 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 2 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 3 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 4 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 5 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 6 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 7 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 8 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 9 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 10 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 11 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 12 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 13 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 14 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 15 Cetatea Bologa, un loc incarcat de istorie si mister (Foto) - Imaginea 16

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net