Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Charlottenburg, singurul sat rotund din Romania

3 Iulie 2015

La 35 de km de Timisoara, pe drumul spre Lipova, se afla singurul sat rotund din Romania: Charlottenburg. Datorita formei sale unice, intreaga localitate a fost declarata monument istoric de catre Ministerul Culturii si Cultelor. Totusi, cand ajungi in Charlottenburg, ai nevoie de cateva minute sa-ti dai seama de forma sa circulara. Principalele obiective turistice de aici sunt biserica romano-catolica, duzii seculari, casele svabesti si domeniul de vanatoare.

Legenda spune ca numele localitatii a fost inspirat chiar de Charlotte, sotia contelui Aldringen, fost guvernator al Banatului. Satul a fost intemeiat cu 32 de familii (171 persoane) din Provincia Autonoma Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena si Baden-Württemberg. Charlottenburg (sau Sarlota), aflat la 35 de kilometri de Timisoara, are un diametrul interior de 210 metri. In mijlocul cercului a fost construita biserica, apoi s-a sapat prima fantana, iar mai tarziu in cerc s-a ridicat si scoala. Renumitul geograf si pedagog maghiar Magda Pál (1770-1841) a numit Charlottenburgul cel mai frumos sat din Ungaria din acea vreme.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook

Asa cum au venit colonistii in Banat, in trei valuri, la fel au si plecat: primii svabi au parasit plaiurile banatene imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial, al doilea val a plecat inainte de Revolutia de la 1989 si al treilea dupa 1990. Nici Charlottenburg nu a facut exceptie in acest sens. Astazi, majoritatea caselor svabesti din sat au fost renovate sau transformate in case de vacanta de catre oraseni. Din pacate, in Charlottenburg nu exista locuri de cazare special amenajate pentru turisti. O optiune excelenta este satul Altringen, situat la o distanta de numai 2 km, unde exista o pensiune amenajata in stil svabesc.

Cum se ajunge:
Din Timisoara, la Charlottenburg se poate ajunge cu masina pe DJ691, pana in localitatea Masloc, unde se vireaza la dreapta, pe DJ691A. O alta varianta de transport este trenul, cu plecare din Gara de Nord Timisoara si coborare la halta Sarlota.

Poate vrei sa citesti si despre:
Minunile naturale ale Romaniei

Cele mai spectaculoase cetati din Romania
Singurul gadget de care ai nevoie in vacantaTag-urile acestui articol

sat rotund sate romania sat timis charlottenburg sat svabi svabi romania

Galerie foto

Charlottenburg, singurul sat rotund din Romania - Imaginea 1 Charlottenburg, singurul sat rotund din Romania - Imaginea 2 Charlottenburg, singurul sat rotund din Romania - Imaginea 3 Charlottenburg, singurul sat rotund din Romania - Imaginea 4 Charlottenburg, singurul sat rotund din Romania - Imaginea 5

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net