Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Cheile Turzii

24 Martie 2011

Aflat in concediu in Muntii Apuseni, m-am interesat de cele mai frumoase obiective ce pot fi vizitate si mi s-a recomandat o excursie in Cheile Turzii.

Fiind cazat in Arieseni, am mers pe DN 75 Campeni-Turda. Drumul este bun, merita sa vezi ce minunati sunt Apusenii, era chiar sa lovim o vulpe cu masina :) . Aproape de comuna Mihai Viteazu se face stanga (pe drepta daca vii din Turda).

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


In comuna este inmormantat trupul ldomnitorului Mihai Viteazul, capul sau fiind la Manstirea Dealu, de langa Targoviste. Un obelisc ridicat in anul 1977 indica acest lucru. Mihai Viteazul, voievodul unificator, a fost ucis aici din ordinul generalului Basta, pe campia de langa localitatea Turda, unde si-a asezat tabara, in august 1601.

AICI GASESTI CAZARE LA PENSIUNI IN ZONA TURDA


Din Turda sunt aproximativ 10 km pana in rezervatie. Atentie, nu se vede foarte bine indicatorul. De aici mai sunt 4 kilometri pana se ajunge la rezervatie. Din pacate, o portiune de drum este neasfaltata si plina de gropi destul de mari, dar cu atentie se poate ajunge pana la intrarea in rezervatie, unde exista locuri de parcare.

Rezervatia naturala Cheile Turzii se afla de-a lungul vaii raului Hasdate. Are o lungime de 3 km si o inaltime a peretilor de maxim 300 de metri, iar suprafata totala este de 324 ha. A fost infiintata in 1938. Peisajul este salbatic, iar in rezervatie sunt peste 1.000 de specii de plante si animale, unele foarte rare: piciorul cocosului, odoleanul, omagul, stanjenelul violaceu, vulturica, batracieni, vulpea, nevastuica, jderul de piatra, mistreti etc.

Sunt aproximativ 60 de pesteri, cea mai mare din ele avand 120 de metri. Cheile Turzii sunt foarte bune pentru practicarea alpinismului, existand foarte multe trasee pentru amatorii de senzatii tari.

Cand am fost eu in rezervatie erau mai multe afise care interziceau accesul in anumite zone. M-am lamurit repede ca acolo apa a crescut foarte mult, urmele sale fiind vizibile cam la 3-4 metri inaltime. Asta a dus la daramarea a doua din cele patru poduri din Cheile Turzii. Primul pod poate fi substituit prin traversarea raului. Apa avea cam 50 de cm, era vijelioasa si foarte rece. Trebuie sa fii foarte atent, calci pe pietre ascutite care te pot dezechilibra. Drumul serpuieste prin padure, dar la un moment dat, accesul se face pe piatra si la o intaltime periculoasa si este bine sa te folosesti de ancorele pe care administratorii rezervatiei le-au pus pe pereti. Este bine de stiut ca ai nevoie de o incaltaminte adecvata, nu neaparat bocanci, dar macar o pereche de tenisi.

Pentru traversarea podului 4, daramat de ape, trebuie sa mergi pe niste lemne si sa te tii de o sarma care se balanseaza foarte mult. Este cu adevarat periculos, mai ales ca te afli la 2 metri deasupra apei, iar bolovanii de jos sigur iti vor cauza mari probleme daca te lovesti de ei. Banuiesc ca e destul de greu pentru autoritati sa faca un podet… Revenirea se face pe acelasi traseu.

Poate vrei sa citesti si despre:
Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania

Muzeul Antipa, noua atractie a Bucurestiului (Galerie foto)

Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto)Tag-urile acestui articol

cheile turzii imagini cheile turzii poze obiective turistice turda cum se ajunge in cheile turzii alpinism cheile turzii turda mihai viteazul

Galerie foto

Cheile Turzii - Imaginea 1 Cheile Turzii - Imaginea 2 Cheile Turzii - Imaginea 3 Cheile Turzii - Imaginea 4 Cheile Turzii - Imaginea 5 Cheile Turzii - Imaginea 6 Cheile Turzii - Imaginea 7 Cheile Turzii - Imaginea 8 Cheile Turzii - Imaginea 9 Cheile Turzii - Imaginea 10 Cheile Turzii - Imaginea 11 Cheile Turzii - Imaginea 12 Cheile Turzii - Imaginea 13 Cheile Turzii - Imaginea 14 Cheile Turzii - Imaginea 15 Cheile Turzii - Imaginea 16

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net