Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Disparitia unor simboluri: cinematografele din Bucuresti

28 Noiembrie 2015

Treptat, locurile care aminteau de vechiul Bucuresti dispar unul cate unul. Acum este randul cinematografelor, dupa ce multe cladiri de patrimoniu au fost daramate pentru a se ridica in locul lor mastodonti de sticla. Prima batalie a vechilor sali de cinema a fost pierduta acum multi ani, cand in Bucuresti, dar si in marile orase din tara, au aparut mall-urile. Dotate cu aparatura de ultima generatie, dar si cu o oferta vasta de filme data de numarul mare de sali amplasate una langa cealalta, noile cinematografe au castigat detasat batalia cu salile prafuite in care confortul lipsea cu desavarsire.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Acum, legea care interzice functionarea oricarei institutii in cladiri cu risc seismic a fost fatala pentru ultimele cinematografe ramase in picioare. Rand pe rand Patria, Studio sau Scala, adevarate simboluri ale Bucurestiului, au anuntat ca se inchid sau urmeaza a se inchide.

A fost o vreme in care cinematograful era printre putinele lucruri unde romanii se mai putea simti bine. Chiar daca erau cenzurate si difuzate cu intarziere, filmele de pe marile ecrane acopereau golul pe care il lasa televiziunea, atunci cu un program de doar doua ore pe zi. Erau vremurile in care cele sase cinematografe de pe bulevardul Elisabeta, fostul 6 Martie 1945, precum si cele aflate in alte locuri din Bucuresti, erau pline, iar cine reusea sa gaseasca bilete se putea considera norocos.


Cinematograful Capitol. FOTO: tai-tai.net

Bucuresti, Bulevard, Capitol, Festival si Lumina nu mai exista. Dintre cele sase, doar la Corso mai ruleaza filme. Restul sunt istorie; pe cladirile unde au functionat se mai pot zari, vag, urme ale literelor care alcatuiau odinioara numele cinematografelor. La cinematograful Bucuresti, cel mai vechi din oras, care avea doua etaje si scaune din lemn, ultima proiectie a unui film a avut loc in 2004.

Cinematograful Luceafarul de pe bulevardul Magheru are o istorie aparte. In anul 2005 a fost cumparat de Adrian Sarbu, a fost renovat si apoi redenumit Cinema Pro. Aflat insa intr-o cladire cu risc seismic, este nevoit sa se inchida. Cel mai cochet dintre vechile cinematografe parea a fi Studio, situat in Piata Romana, intr-o sala micuta. La mica distanta se afla Scala, situat pe bulevardul Magheru. Intre ele, cinematograful Patria, fostul ARO, care exista inca din 1935. Cladirea in care functiona, una simbol a orasului, a fost lasata sa se degradeze, iar decizia inchiderii a venit firesc, consecinta a nepasarii celor care au condus orasul in ultimii 26 de ani.


Cinematograful Bucuresti. FOTO: tai-tai.net

Nici cinematografele de cartier bucurestene nu mai exista, disparand la doar cativa ani dupa 1989. Locul lor a fost luat de cluburi, sali de jocuri de noroc sau magazine. Flamura (Sos. Progresul), Cultural (B-dul Metalurgiei), Gloria, Dacia, Viitorul, Arta, Miorita, Doina, Modern, Favorit, Munca, Floreasca, Drumul Sarii etc. sunt doar cateva cinematografe din cartierele bucurestene. In locul cinematografului Favorit se va construi un centru cultural, spun edilii sectorului 6 de cativa ani. Pana acum insa, nimic. Doar vorbe.

Astazi mai exista Cinemateca, cu cele doua sali, Union si Eforie, unde se difuzeaza filme vechi.

Pana in 1989 existau 874 de cinematografe in toata tara, 87 dintre acestea fiind in Bucuresti (sursa).

Poate vrei sa citesti si despre:
Minunile naturale ale Romaniei
Cele mai spectaculoase cetati din Romania
Ce reprezinta numele judetelor RomanieiTag-urile acestui articol

cinematografe bucuresti cinema patria cinema scala vechi cinematografe

Galerie foto

Disparitia unor simboluri: cinematografele din Bucuresti - Imaginea 1 Disparitia unor simboluri: cinematografele din Bucuresti - Imaginea 2 Disparitia unor simboluri: cinematografele din Bucuresti - Imaginea 3

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net