Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto)

6 Octombrie 2011

Construita de domnitorul Stefan cel Mare in anul 1488, Manastirea Voronet este, probabil, cea mai cunoscuta biserica din Romania. Faima ii este data atat de frescele exterioare, cu o luminozitate si culori foarte intense, dar si de sutele de figuri bine pastrate pe zugraveala de azur, cunoscut in lume ca "albastrul de Voronet".

Se spune ca Manastirea Voronet a fost ridicata la indemnul lui Daniil Sihastru in doar patru luni si jumatate, un record pentru acele vremuri.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Manastirea Voronet este situata in satul cu acelasi nume, aflat la 36 de kilometri de Suceava si 4 de centrul orasului Gura Humorului. De-a lungul timpului, manastirea a suferit mai multe modificari.

Viata monahala s-a intrerupt in anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic si s-a reluat in anul 1991, de data aceasta cu obste de calugarite sub staretia Stavroforei Irina Pantescu.

In interiorul bisericii retin atentia jilturile si stranele din secolul al XVI-lea (printre altele un jilt domnesc, o adevarata capodopera a sculpturii in lemn), mormantul mitropolitului Grigore Rosca (considerat al doilea ctitor) din pridvor, mormantul sihastrului Daniil (Daniil Sihastrul), din pronaos.

Scena "Judecata de Apoi" constituie compozitia cea mai ampla si mai dramatica, cu mult superioara scenelor similare din alte biserici moldovene si cu nimic mai prejos decat celebra pictura cu acelasi subiect a lui Michelangelo din Capela Sixtina de la Vatican.

In toate tablourile se observa o serie de elemente specifice moldovenesti (peisaje, costume, arme, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale) ceea ce indica faptul ca mesterii zugravi erau autohtoni. Drept dovada a valorii sale universale, Manastirea Voronet a fost inclusa de catre UNESCO in anul 1965 in nomenclatorul Marilor monumente ale lumii.

Pentru a vizita Manastirea Voronet trebuie sa achiti o taxa de 3 lei. Satul Voronet ofera mai multe posibilitati de cazare, iar daca pretentiile nu sunt satisfacute se poate opta pentru cazare in Gura Humorului, oras aflat in imediata apropiere.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

cazare manastirea voronet manastiri bucovina manastirile din nordul moldovei manastiri romania atractii bucovina poze manastirea voronet cele mai cunoscute locuri din romania bucovina turism pensiuni voronet voronet cazare

Galerie foto

Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto) - Imaginea 1 Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto) - Imaginea 2 Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto) - Imaginea 3 Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto) - Imaginea 4 Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto) - Imaginea 5 Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto) - Imaginea 6 Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto) - Imaginea 7 Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto) - Imaginea 8 Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto) - Imaginea 9 Manastirea Voronet, Capela Sixtina a Orientului (Galerie foto) - Imaginea 10

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net