Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto)

11 Ianuarie 2012

Ideea acestui articol mi-a venit in timp ce ma aflam in zona Pietei Amzei, cand am descoperit pe o cladire, intr-un gang, o placa comemorativa ce amintea de faptul ca pe acel loc s-a aflat casa in care Ioan Slavici l-a gazduit pe Mihai Eminescu. Mi-am amintit apoi de genocidul pe care Sorin Oprescu, primarul Bucurestiului, l-a aprobat in 2011, respectiv demolarea casei in care Mihai Eminescu si Veronica Micle au locuit o perioada, casa situata pe Calea Buzesti.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Am inceput sa caut urme ale lui Eminescu prin oras. Din pacate, prea putine locuri mai amintesc de acest fapt. Probabil ca in Viena, Berlin sau Cernauti exista mult mai multe locuri legate de viata lui Mihai Eminescu decat in capitala Romaniei. Lucian Chisu, director al Muzeului Literaturii Romane, a cercetat in amanunt viata lui Eminescu, un capitol fiind dedicat prezentei marelui poet in Bucuresti.

Astfel, am aflat ca Eminescu a venit in Bucuresti pentru prima oara in anul 1868 si a locuit la Hotelul Hugnes, de pe Calea Mogosoaiei (astazi Calea Victoriei), unde se pare ca a scris nuvela Geniu Pustiu. Isi castiga traiul ca sufleor si copist la Teatrul cel Mare, de "peste drum". In anul 1869 participa la infiintarea societatii Romanismul, care isi avea sediul in Pasagiul Roman, situat in imediata apropiere a bisericii Cretulescu, spatiu devenit dupa sistematizare Strada Ion Campineanu. In Pasagiul Roman, Eminescu se reintoarce in 1881, ca ziarist la Timpul, dupa ce isi scrisese articolele in mai vechile redactii de pe Lipscani, Academiei, Luterana si Covaci.

A locuit apoi pe Strada Sperantei nr. 4, unde a primit vizita lui Ion Creanga
. Se muta apoi in curtea fostei manastiri Caimata, demolata in 1891 in scopul sistematizarii urbanistice a orasului. Din manastirea cu pricina a ramas o scurta straduta, care face azi legatura intre actualul bulevard Carol I si hotelul Modern. A stat o vreme in locuinta lui Titu Maiorescu din Strada Herastraului nr. 27 (azi Strada George Enescu), apoi tot la Titu Maiorescu, pe Mercur nr. 1 (actualmente magazinul Eva), de unde se intoarce pe Herastraului in mansarda cladirii de la nr. 11 A. In 1879, documentele consemneaza sederea sa pe Calea Victoriei, cam prin dreptul actualului Muzeu al Colectiilor de Arta. In 1881, impreuna cu Ioan Slavici, locuieste intr-o cladire din Piata Amzei, aproape de Piata Romana de azi.  In acelasi an, 1881, locuieste pe rand in Strazile Sipotul Fantanilor, aflata langa intrarea spre Cismigiu, in dreptul izvorului care poarta numele poetului, si in strada Biserica Enei, la nr. 1, intr-o casa apartinand familiei Szatmari.

In 1882 putea fi intalnit pe Strada Buzesti nr. 5 (caldire demolata azi), intr-un imobil cu intrare separata, unde primea vizitele Veronicai Micle, iar la finele anului locuia cu chirie in Strada Stirbei Voda. Dupa aparitia primelor semne de boala, care au avut drept consecinta parasirea orasului pentru tratament, Eminescu revine in Bucuresti in mai multe randuri. In 1884 locuieste la prietenul sau Simtion, pe Strada Apolodor, iar in scurtul timp cat a fost redactor la Romania libera, in piata Teatrului, la etajul al III-lea al casei Mercus.

Pe strada Plantelor nr. 9 se afla sanatoriul doctorului Sutu, acolo unde pe 15 iunie 1889 s-a stins din viata Mihai Eminescu. Poetul este inmormantat in Cimitirul Bellu pe 17 iunie la umbra unui tei. Mormantul se afla pe Aleea Scriitorilor, in imediata apropiere a intrarii principale in cimitir. Ar mai fi de adaugat si alte locuri ce amintesc de trecerea lui Eminescu prin Capitala: fosta cladirea Parlamentului de langa Patriarhie, baia Mitrasevski de pe Strada Politiei nr. 4, locuinta familiei Kremnitz, situata atunci in apropierea actualului Institut de Arhitectura Ion Mincu, Strada Cometei (devenita azi Caderea Bastiliei), unde traia una dintre capricioasele-i muze, Cleopatra Lecca Poenaru.

Din nefericire, toate sau aproape toate aceste strazi, pasaje, piete, cladiri sau sedii, nu mai exista astazi. Odata cu disparitia lor, nimeni nu a consemnat, nici macar printr-o placa de marmura comemorativa, istoria acelor locuri.

Statui ale lui Mihai Eminescu in Bucuresti

In parcul din fata Ateneului Roman se afla statuia poetului Mihai Eminescu, al carei autor este Gheorghe Anghel. Cel dintai bust din ghips a fost amplasat in Sala Ateneului inca din anul mortii lui Eminescu - 1889. Lucrarea apartine sculptorului Marin Filip (cel care i-a luat si masca mortuara). De asemenea, in Rotonda Scriitorilor din Gradina Cismigiu se gaseste Bustul lui Mihai Eminescu, monument sculptat de Ion Jalea in 1943, si aflat pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii si Cultelor. Cea de-a treia statuie este asezata in fata Muzeului Literaturii Romane, fiind realizata de Milita Petrascu. Efigia de pe monumentul funerar de la Cimitirul Belu (1890) este socotita tot o opera memoriala, autorul fiind Ioan Georgescu. Un alt bust al poetului se afla in Parcul Herastrau.

In incheiere, un citat din acelasi Lucian Chisu, care ilustreaza perfect cum am stiut sa respectam memoria unui geniu.

"Ce sansa extraordinara, ca un geniu al literaturii universale sa-si fi preumblat fiinta prin aceste locuri si sa le innobileze de amintirea sa! Ce blestem si ce fatalitate, ca niste 'anonimi din secolele XX si XXI“ sa nu fi fost atenti macar la versurile primului dintre urmasii sai pe linie literara, Nichita Stanescu:

Sa nu uitati
Atata sa nu uitati:
ca el a fost un om viu,
viu,
pipaibil cu mana.

Atata sa nu uitati
ca el a baut cu gura lui, -
ca avea piele
imbracata in stofa.

Atat sa nu uitati, -
ca ar fi putut sa stea
la masa cu noi,
la masa cinei celei de taina

Atat sa uitati! Numai atat, -
ca El a trait,
inaintea noastra...
Numai atat,
in genunchi va rog, sa uitati!"

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

pe urmele lui eminescu eminescu bucuresti statui eminescu eminescu bellu unde a locuit eminescu placi comemorative eminescu

Galerie foto

Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 1 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 2 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 3 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 4 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 5 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 6 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 7 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 8 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 9 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 10 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 11 Pe urmele lui Eminescu prin Bucuresti (Foto) - Imaginea 12

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net