Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Salina Turda

24 Martie 2011

Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271. In trecut exploatarea era organizata in asa numitele Camari de Sare care erau de doua tipuri: unele care faceau exploatare, depozitare si transport pana la apa iar altele efectuau transportul pe apa si vanzarea sarii. Ulterior in anul 1786 exploatarea si valorificarea sarii devin monopol de stat dar incep sa apara unele probleme privind transportul sarii pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situatii se construieste incepand cu 1853 galeria Franz Josef si sunt modernizate minele Terezia si Rudolf.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Salina a fost inchisa în 1932 şi a fost redeschisa pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii in 1992. In perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. In urma acestuia a fost creata o infatisare noua si o functionalitate extinsa a Salinei Turda. In Mina Rudolf exista un amfiteatru cu peste 100 de locuri cu scaune incalzite, teren de sport, bowling, minigolf dar si o gondola imensa. S-a montat si un ascensor pentru persoanele care se deplaseaza mai greu. In Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu barci care permit plimbarea turistilor pe lacul salin. Per ansamblu infatisarea Salinei s-a schimbat radical in bine dupa investitia de aproape sase milioane de Euro. Deschiderea oficiala a Salinei Turda dupa renovare s-a facut in data de 22 ianuarie 2010.

Salina Turda merita vizitata si e cu adevarat frumoasa, contrar opiniilor pe care le-am vazut pe unele bloguri. Te poti da in roata mare, o experienta interesanta. Sunt si lucruri care nu sunt puse la punct, gen accesul la nivelul 2, care este foarte greoi din cauza liftului.

Cum se ajunge la Salina Turda: Cu masina, din Cluj-Napoca pana la Turda parcurgeti 30 de kilometri pe DN 1 (E60). Daca veniti dinspre Campia Turzii, distanta e de 11 kilometri.

Program de vizitare:
- 9 -17 (in perioada 1 mai – 31 octombrie)
- 9 -13.30 (in perioada 1 noiembrie – 30 aprilie)

Salina e deschisa de luni pana duminica, intre orele 9.00 si 17.00, dar a ultima ora de acces este 15.00. Biletul costa 20 lei pentru adulti, 12 lei pentru pensionari si 8 lei pentru copii. Inchirierea unei barci costa 10 lei pentru 20 de minute.

Daca ajungeti in Turda, vizitati si Cheile Turzii, o rezervatie naturala infiintata in anul 1938.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

obiective turistice turda salina turda program program salina turda salina turda poze salina de la turda salina turda imagini salina turda orar turda salina program cea mai frumoasa salina salina sf salina lifturi

Galerie foto

Salina Turda - Imaginea 1 Salina Turda - Imaginea 2 Salina Turda - Imaginea 3 Salina Turda - Imaginea 4 Salina Turda - Imaginea 5 Salina Turda - Imaginea 6 Salina Turda - Imaginea 7 Salina Turda - Imaginea 8

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net