Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Traditii si superstitii legate Sfantul Andrei in Europa

28 Noiembrie 2016

Una dintre cele mai importante sarbatori din Romania, in acelasi timp incarcata de superstitii, este de asemenea o zi importanta, cu foarte multe traditii in numeroase tari din Europa. Tripsta a adunat unele din credintele europenilor legate de aceasta noapte speciala:

O noapte in care se crede ca spiritele umbla libere printre noi, dar si in care europenii cred ca isi pot afla ursitul.

In multe zone din Europa Centrala si de Est multe traditii si obiceiuri legate de Sf. Andrei inca se pastreaza, combinand elemente crestine si pagane transmise din generatie in generatie. Multe dintre ele sunt legate de 2 teme majore: intoarcerea mortilor pe pamant si casatoria.

Cele mai importante traditii de la noi, din Romania, spun ca in aceasta noapte spiritele umbla pe pamant si este important sa se foloseasca protectie atat pentru casa cat si pentru sine: pentru aceasta se foloseste usturoiul, frecat de usi si geamuri, mancat sau chiar frecat de piele (copiilor li se trasa o cruce cu usturoi pe mana). In acelasi timp, insa, exista multe superstitii legate de aflarea unor aspecte legate de viitor: tinerele femei sunt incurajate sa isi puna busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul, iar gospodarii pun grau la incoltit  pentru a afla cum va fi recolta de anul urmator dar si cat de prospera va fi familia. De asemenea, se crede ca vremea din aceasta noapte este un indicator pentru iarna care urmeaza: daca cerul va fi senin, iarna va fi una blanda.

In unele zone din Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Polonia, Ucraina si de asemenea aici, in Romania, se crede ca noaptea de dinaintea zilei de Sf. Andrei este in mod special potrivita pentru a afla lucruri depre viitorul sot si despre casatorie. Unul dintre ritualurile cele mai raspandite este turnarea de plumb fierbinte in apa pentru a ghici ocupatia viitorului sot in functie de forma piesei care rezulta. in Polonia se toarna ceara fierbinte de la o lumanare printr-o gaura de cheie, cu acelasi scop.

In Austria, fetele beau vin si apoi recita “Andreasgebet” (rugaciunea de Sf. Andrei), in timp ce sunt dezbracate si lovesc un pat de paie. Se credea ca acest ritual atrage in mod magic viitorul sot. Un alt obicei este sa se arunce un pantof peste umar: daca aterizeaza aratand spre usa, tanara se va casatori si va pleca din casa parintilor in acelasi an.

In Republica Ceha si in Slovacia, tinerele femei scriu numele potentialilor soti pe bucatele de hartie pe care apoi le pun in aluat, pregatind asa-numitele “halusky” (un fel de galuste moi). Se crede ca atunci cand sunt gatite, prima care se va ridica la suprafata apei va dezvalui numele viitorului sot.

In Polonia, unele femei pun bucati de hartie cu nume diferite de barbati sub perna in nopatea de Sf. Andrei iar prima pe care o scot dimineata se crede ca dezvaluie numele viitorului sot.

Folclorul din Germania sfatuieste femeile sigure care vor sa se casatoreasca sa ceara ajutorul Sf. Andrei. In noaptea dinainte de 30 noiembrie, daca dorm dezbracate, isi vor vedea viitorul sot in vis. De asemenea, se crede ca tinerele femei ar trebui sa observe directia din care latra cainii in noaptea de Sf. Andrei, deoarece viitorul lor sot va veni din acea directie.Tag-urile acestui articol

traditii sfantul andrei obicei sf andrei

Galerie foto

Traditii si superstitii legate Sfantul Andrei in Europa - Imaginea 1

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net