Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Zece lucruri mai putin cunoscute despre Romania

22 August 2015

Devenita in ultimii ani tinta preferata a presei din Occident, Romania se mandreste insa si cu multe lucruri unice in lume. Putini sunt cei care stiu, de exemplu, ca soprana Alma Gluck a fost prima cantareata de opera din lume care a reusit sa vanda 1 milion de inregistrari. Tot un roman, Gheorghe Leonida, este cel care a sculptat chipul statuii lui Cristos Mantuitorul (Cristo Redentor) din Rio de Janeiro, Brazilia, statuie considerata azi una dintre minunile lumii moderne. Sau ca stiloul, scaunul ejectabil, vaccinul antiholeric sau avionul cu reactie sunt inventii ale unor romani. Iata zece lucruri putin cunoscute despre Romania:

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


1. Cea mai mica bancnota pusa vreodata in circulatie a fost emisa in Romania, in anul 1917. Valora 10 bani, iar dimensiunile sale erau de doar de 2,75 x 3.80 cm. Bancnota nu este o raritate, putand fi gasita la aproape orice anticariat.

2. Biserica de lemn a Manastirii Sapanta-Peri este cea mai inalta biserica de lemn din lume. Constructia are o inaltime totala de 78 metri, se afla pe malul Tisei si fost realizata intre anii 1998 si 2003. Turla manastirii este vizibila de la o distanta de cinci kilometri peste Tisa si poate fi admirata de romanii din Transcarpatia, regiune a Maramuresului istoric ramasa in Ucraina.

3. Cel mai scump ziar din lume este un ziar romanesc. Zimbrulu si Vulturulu, gazeta bisaptamanala politica si literara si primul ziar de orientare unionista, a aparut pe 3 iulie 1850, la Iasi. Un exemplar din anul 1858, expediat catre un destinatar din Galati, a fost achizitionat in anul 2007 de catre colectionarul londonez Joseph Hackmey pentru suma de 1.115.000 dolari (830.000 euro). Valoarea ridicata a exemplarului este data si de faptul ca acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour, unele dintre cele mai valoroase din lume.

4. Orasul Timisoara devenea in anul 1884 primul oras din Europa continentala cu strazile iluminate electric. De notat ca Timisoara era atunci capitala provinciei habsburgice Voievodatul Serbiei si Timis Banat.5. Cea mai inalta sculptura din Europa se afla in Romania. Este vorba despre chipul lui Decebal sculptat intr-o stanca de la Cazanele Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova. Basorelieful are 55 m inaltime si o latime de 25 m. Omul de afaceri Iosif Constantin Dragan a fost cel care a finantat cu 1 milion de dolari aceasta lucrare efectuata in perioada 1994-2004.

6. Palatul Parlamentului din Bucuresti este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume. Cu o suprafata desfasurata de 330.000 m², se afla pe locul 2 in lume la capitolul Cladiri Administrative (dupa cladirea Pentagonului), iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai sai, pe locul 3 in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

7. Cea mai lunga poezie de dragoste din lume este Luceafarul, de Mihai Eminescu, cu 99 de strofe, un record certificat de World Records Academy in februarie 2009. Este una dintre cele mai celebre poezii ale lui Mihai Eminescu, inceputa inca in 1873, dar scrisa si finisata de-a lungul multor ani pana la publicarea sa in aprilie 1883 in Almanahul societatii studentesti Romania Juna din Viena.

8. Strada Sforii din Brasov este cea de a treia cea mai ingusta strada a Europei (dupa Spreuerhofstraße din Germania si Parliament Street din Anglia). Strada are 83 de metri lungime, iar latimea ei este cuprinsa intre 1,11 si 1,35 m.

9. Constantina Dita este cel mai varstnic atlet din lume care a castigat o proba de maraton. Aceasta a castigat proba in 2008, la Jocurile Olimpice de vara de la Beijing, la varsta de 38 de ani.

10. Canalul Dunare-Marea Neagra este pe locul trei in lume in topul celor mai lungi cai de navigatie create de mana omului, dupa Canalul Suez si Canalul Panama. Pentru constructia sa au fost excavati 294 milioane m3 la canalul principal si alte 87 milioane m3 la ramura nordica, Poarta Alba-Midia Navodari. Constructia sa a inceput in 1949 si s-a finalizat in 1984.

Poate vrei sa citesti si despre:
Minunile naturale ale Romaniei

Cele mai spectaculoase cetati din Romania
Ce reprezinta numele judetelor RomanieiTag-urile acestui articol

despre romania lucruri inedite romania canalul dunare marea neagra bancnota 10 bani cel mai scump ziar din lume

Galerie foto

Zece lucruri mai putin cunoscute despre Romania - Imaginea 1 Zece lucruri mai putin cunoscute despre Romania - Imaginea 2

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net